Zeleni čaj – pomoć u mršavljenju ili opasnost?

Zeleni čaj poznat je po dobrim učincima na organizam i zdravlje, ali treba biti oprezan pri korištenju pripravaka koji sadrže njegove ekstrakte.
Zeleni čaj - pomoć u mršavljenju ili opasnost - Hrvatsko društvo za debljinu

Konzumacija dodataka prehrani i biljnih pripravaka se značajno povećala u posljednjem desetljeću. Unatoč uvriježenom mišljenju da je uporaba takvih pripravaka bezopasna, upravo oni mogu izazvati ozbiljne posljedice raznim organima. Poglavito jetri kao glavnom mjestu metabolizma ksenobiotika.

Dodaci prehrani nisu namijenjeni liječenju bolesti

Prema Pravilniku o dodacima prehrani (NN 46/2011), njima smatramo pripravke proizvedene iz koncentriranih izvora hranjivih tvari (vitamini i minerali) ili drugih tvari (ekstrakti biljnih vrsta, aminokiseline…) s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu s ciljem održavanja zdravlja. Za razliku od lijekova koji moraju imati dokaz o djelotvornosti, dodaci prehrani nisu namijenjeni liječenju bolesti. U vlastitoj kontroli kvalitete nužno je samo ispitivanje sanitarne ispravnosti dok praćenje nuspojava nije obvezno.

Tržište je preplavljeno brojnim dodacima prehrani, dijetalnim i biljnim pripravcima. Velika je odgovornost na liječnicima, ali i farmaceutima biti u toku i pratiti njihov razvoj. Osim toga, liječnici bi trebali imati na umu moguće nuspojave i interakcije između tih pripravaka međusobno, ali i njih i lijekova te pojačano pratiti pacijente koji konzumiraju takve pripravke.

Zeleni čaj poznati pripravak za pomoć u mršavljenju

Zeleni čaj dobiva se od listova biljke čiji je botanički naziv Thea camelia te je podrijetlom iz Kine. Razlikuju se dvije osnovne sorte Camelia sinensis, geografski vezana uz područje Kine, i Camelia asamica s područja Indije i Šri Lanke.

Napitak koji se dobiva od listića biljke dugi je niz godina u uporabi i poznat je po svojim dobrim učincima na organizam i zdravlje. Listovi čaja sadrže tanine koji mu daju gorkast okus, polifenole, odnosno katehine koji su zaslužni za antioksidativni učinak, aminokiselinu teanin zbog koje čaj ima karakterističan okus, kofein i flavonoide. Poznati je pripravak za pomoć u mršavljenju, kao i po svojim antioksidativnim, protuupalnim, probiotskim i drugim svojstvima.

U šalici zelenog čaja, ovisno o koncentriranosti, može biti od 90 mg do 300 mg ekstrakta zelenog čaja. U pripravcima koji sadrže ekstrakt zelenog čaja on može naći i u koncentraciji od 1000 mg. Europska agencija za sigurnost hrane izdala je upozorenje o primjeni upravo tih dodataka prehrani koji sadrže ekstrakt zelenog čaj u visokim koncentracijama. Uočeno da tako visoke doze mogu imati hepatotoksično djelovanje.

Zeleni čaj - pomoć u mršavljenju ili opasnost - Hrvatsko društvo za debljinu
Zeleni čaj dobiva se od listova biljke čiji je botanički naziv Thea camelia

Sam mehanizam djelovanja nije u potpunosti razjašnjen no prikazano je više različitih slučajeva u kojima je došlo do akutnog oštećenja jetre nejasne etiologije, a svima je zajednički anamnestički podatak konzumiranje ekstrakta zelenog čaja u visokoj koncentraciji.

Primijećeno je kako se jetreno oštećenje javlja najčešće unutar 3 mjeseca od konzumiranja pripravka. Mogući citotoksični učinak mogao bi biti u razaranju mitohondrijskih membrana i indukciji stvaranja reaktivnih spojeva kisika.

Navedena upozorenja ne odnose se na napitak zelenog čaja koji se smatra sigurnim zbog svojih nižih koncentracija ekstrakt zelenog čaja koje sadrži te se potiče njegova upotreba zbog svojih dobrih karakteristika i učinaka na zdravlje. Također, ni sam mehanizam hepatotoksičnosti nije u potpunosti razjašnjen i dokazan.

No, dovoljno je dokaza za povećan oprez prilikom korištenja ovakvih pripravaka, ali i drugih suplemenata.

Literatura