Proso jedna od najzdravijih žitarica, pomaže i u mršavljenju

Proso spada u skupinu lužnatih namirnica. Lako je probavljiva, ne stvara osjećaj težine u želucu i odlična je za osobe s povećanom tjelesnom težinom.
Proso jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica Društvo za debljinu

UN-ova skupština proglasila je 2023. godinu, godinom prosa. Proso je jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica koju je čovjek uzgajao. U Europu je stigla iz Azije i Afrike. Stari Kinezi ubrajali su proso u svoje svete biljke jer je vrlo hranjiva žitarica i korisna za ljudski organizam.

U prošlosti to je bila hrana za siromašne. Danas je sve popularnija zbog svojih izvrsnih svojstava i toga što se ubraja u bezglutenske namirnice koje su sve traženije na tržištu.

Izvrsna žitarica za sve

Najveći proizvođač prosa je Indija. Ovu žitaricu osim izvrsnih nutritivnih vrijednosti, opisuje i velika prilagodljivost. Naime, proso je žitarica tropske klime, uspijeva na visokim temperaturama i uz malo vode. To je čini idealnom žitaricom za uzgoj uslijed klimatskih promjena s kojima se susrećemo.

Upravo zbog mnoštva svojih pozitivnih svojstava UN je uvidio njezin potencijal te potrebu za promicanjem ove žitarice u što češću svakodnevnu upotrebu što većeg broja pojedinaca. Smatraju kako je upravo ova žitarica, između ostalog, poveznica između krajnosti koje vladaju svijetom. Na jednoj strani imamo obilje i osobe s povišenom tjelesnom težinom, dok na drugoj borbu s gladi i neimaštinom. Zbog svojih svojstava, lakog uzgoja te jednostavnog transporta proso bi mogao biti izvrsna žitarica za sve.

Utjecaj prosa na zdravlje

Proso spada u skupinu lužnatih namirnica pa je lako probavljivo i ne stvara osjećaj težine u želucu. Njegova lužnata svojstva smanjuju kiselost organizma i čuvaju ga od brojnih bolesti svojim antioksidativnim svojstvima. Zbog velike količine biljnih vlakna i malog postotka šećera, ima nizak glikemijski indeks, što ga čini dobrom žitaricom za sve.

Posebno za osobe oboljele od šećerne bolesti. Sadrži magnezij i fosfor, u većoj količini od drugih sličnih žitarica, a oni između ostalog utječu i na obnovu stanica organizma. Smatra se kako je proso i odlična žitarica u prevenciji razvoja šećerne bolesti.

Osim svega nabrojanog, ova žitarica povoljno utječe i na razine kolesterola te smanjuje kardiovaskularni rizik. U odlična svojstva ubraja se i to što zadrži željezo te je dobar za osobe s manjkom istog, odnosno s anemijama.

Proso bi nam trebao što češće biti na tanjuru

Proso je i žitarica koja je odlična za osobe s povećanom tjelesnom težinom. Zbog svega nabrojanog povoljno djeluje na cijeli organizam, a pomaže i u mršavljenju. Može se pripremati na razne načine što pomaže u uvođenju prosa u svoju prehrane te je zbog toga, a i zbog već spomenutih svojih izvrsnih nutritivnih vrijednosti proglašena 2018-te godine „Nutri-žitaricom“.

Slogan UN- a u promidžbi prosa glasi – „ Bogat u svojoj baštini, pun potencijala“, što zaista i je najbolji opis ove žitarice. Koliko ovakva promidžba može povoljno utjecati na prehrambene navike stanovništva govori najbolje činjenica kako je 2013. godina bila godina kvinoje. Od tada je zabilježen značajno veći porast proizvodnje kvinoje te je uz rižu, postala jedna od vrlo često korištenih žitarica.

Isto se očekuje i od prosa, a zbog svih dobrobiti koje ova žitarica donosi u interesu je svakog od nas da nam se što češće nađe na tanjuru.

Food and Agriculture Organization of the United Nations