Prof. dr. sc. Davor Štimac održao predavanje o važnosti prosa

UN-ova skupština proglasila je 2023. godinu, godinom prosa - pojasnio je prof. dr. sc. Davor Štimac u svom predavanju.
Prof. dr. sc. Davor Štimac održao predavanje o važnosti prosa 1

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke otvoren je riječki dio inicijative vezane uz Međunarodnu godinu prosa (IYM) 2023. Prilikom otvaranja predvanje je održao predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. sc. Davor Štimac.

Evo nekoliko naglasaka koje je izdvojio prof. dr. sc. Davor Štimac:

• UN-ova skupština proglasila je 2023. godinu, godinom prosa. Proso je jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica koja je Europu stigla iz Azije i Afrike.
  • U prošlosti – hrana za siromašne, danas je sve popularnija zbog izvrsnih svojstava i toga što se ubraja u sve traženije bezglutenske namirnice.
  • Ovo su fotografije s jučerašnjih predavanja, prezentacije i kušanja jela od prosa. A vi, jedete li proso?
Prof. dr. sc. Davor Štimac održao predavanje o važnosti prosa
Prof. dr. sc. Davor Štimac održao je predavanje o važnosti prosa

Sudionicima otvaranja uvodno su se obratili veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raj Kumar Srivastava, predsjednik Hrvatsko-indijsko društvo prijateljstva Mladen Zlamalik, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarner dr. Vladimir Mozetič te, u ime Grada Rijeke, Jadran Mandekić, voditelj projekta Rijeka – Zdravi grad.

Veleposlanik Srivastava istaknuo je kako UN, vlade i nevladine organizacije diljem svijeta, uključujući Indiju, nastoje proso učiniti jednom od ključnih namirnica. Rezolucija UN-a da se 2023. proglasi Međunarodnom godinom prosa prepoznaje hitnu potrebu za podizanjem svijesti o klimatskim promjenama i nutritivnim prednostima prosa te za zagovaranjem raznolike, uravnotežene i zdrave prehrane povećanom održivom proizvodnjom i potrošnjom prosa.

Prof. dr. sc. Davor Štimac održao predavanje o važnosti prosa 2
Veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raj Kumar Srivastava

Opća skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 2023. godinu kao godinu prosa. Premijer Indije, Shri Narendra Modi također je podijelio svoju viziju da IYM 2023. postane „Narodni pokret“ uz pozicioniranje Indije kao „Globalnog središta za proso“.

Voditelj projekta Rijeka – Zdravi grad Mandekić zahvalio se indijskom veleposlanstvu što je iznova prepoznalo potencijal Rijeke za suradnju na projektima koje provode i time nastavio višegodišnju uspješnu suradnju indijskog veleposlanstva i Grada Rijeke.

Prisutni su imali priliku od Vanje Đurice iz Thalassotherapije Opatija čuti o benefitima prosa, dok je izlaganje na temu “Proso – zrno zlata vrijedno” održala Bruna Škapin, mag. nutr. iz Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana“.

Proso je skupina starih, integralnih žitarica koje se uzgajaju i konzumiraju tisućama godina, prije svega u Aziji i Africi. Zdrava zamjena za obične žitarice poput pšenice i riže, proso je bogato vitaminima i mineralima (uključujući željezo, kalcij i vitamine B-skupine), vlaknima, bjelančevinama, antioksidansima – i ne sadrži gluten. Postoji mnogo različitih vrsta prosa, a nijedna ne stvara kiseline u želucu, što ih čini lakim za probavu.

Ono sto je ključno za dijabetičare jest da proso ima niži glikemijski indeks (GI) od većine drugih žitarica, što znači da nakon njegove konzumacije nema naglog skoka razine šećera u krvi. Nedavne studije dokazale su i da snižava kolesterol.

Nakon predavanja uslijedio je domjenak sa slanim i slatkim specijalitetima od prosa, koje je organizirao vegetarijanski bistro Tifan Co.

Foto: Facebook Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj

Tekst: Službene stranice Grada Rijeke