Nordijsko hodanje je zabavno i korisno

Nordijsko hodanje je zabavno i korisno - Društvo za debljinu

Članovi Hrvatskog društva za debljinu priključili su se inicijativi nordijskog hodanja koje se vikendom održava na prekasnim povijesnim šetnicama u Opatiji. Nordijsko hodanje finska je inačica hodanja, tijekom kojeg je uključeno čitavo tijelo, a kojom se mogu baviti i rekreativci kao tjelesnom aktivnošću koja promiče zdravlje i sportaši kao sportom.

Nordijsko hodanje je zabavno i korisno - Društvo za debljinu

Ova se aktivnost izvodi s posebno dizajniranim štapovima za hodanje sličnim skijaškim.

Nordijsko hodanje kombinira kardiovaskularne vježbe sa snažnim vježbanjem mišića za ramena, ruke, trup i noge. Kada hodate bez štapova, aktivirate mišiće ispod struka. Kada dodate nordijske štapove, aktivirate i sve mišiće gornjeg dijela tijela. Angažirate 80% do 90% svojih mišića, za razliku od 50%, pružajući time znatnu korist u sagorijevanju kalorija.

Mnogi dokazi potvrđuju da nordijsko hodanje sagorijeva više kalorija od uobičajenog hodanja – procjene se kreću od povećanja od 18% do 67% više.

Također, povezano je sa smanjenjem masne mase, “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida, depresije, tjeskobe, kronične boli i opsega struka, te povećanjem “dobrog” HDL kolesterola, izdržljivosti, mišićne snage i fleksibilnosti, kardiovaskularne kondicije i kvalitete života.

Povrh potonjeg, zabavno je. Može biti izvrsna društvena aktivnost ako se pridružite jednom od klubova za nordijsko hodanje ili pronađete prijatelje sa zajedničkim interesom koji će vam se pridružiti u ovoj aktivnosti.