Medicina temeljena na dokazima – Vrijedan doprinos edukaciji

Medicina temeljena na dokazima nova je knjiga prof. dr. Davora Štimca. Osmišljena je da studentima i liječnicima pruži razumijevanje medicine.
Medicina temeljena na dokazima - Vrijedan doprinos edukaciji - Društvo za debljinu

U Gradskoj knjižnici Rijeka predstavljena je nova knjiga prof. dr. Davora Štimca i njegovih suradnika, pod nazivom Medicina temeljena na dokazima. Ovo djelo, objavljeno od strane Medicinske naklade, predstavlja značajan korak naprijed u medicinskoj edukaciji. Knjiga je osmišljena kako bi studentima i liječnicima pružila temeljito razumijevanje medicinske znanosti i njezine praktične primjene. Također, knjiga služi kao vrijedan izvor informacija o znanstvenom pristupu medicini za širu javnost.

Knjiga obuhvaća sve važne pojmove medicine temeljene na dokazima, prilagođena je tako da bude lako razumljiva i jednostavna, te je obogaćena autorskim ilustracijama Ivana Miškovića.

Knjiga je obogaćena autorskim ilustracijama Ivana Miškovića

Prof. Štimac naglašava da je knjiga rezultat dugogodišnje kliničke prakse i strasti prema znanosti. On izražava nadu da će ovo djelo inspirirati nove generacije studenata i mladih liječnika da se u svojoj kliničkoj praksi više oslanjaju na rezultate randomiziranih kliničkih istraživanja, kako bi osigurali najbolju moguću skrb za pacijente.

Pročelnica Katedre za istraživanja u biomedicini i zdravstvu, prof. dr. Ana Marušić u svoj je recenziji naglasila kako je riječ o vrijednom djelu koje će značajno doprinijeti medicinskoj edukaciji i praksi.

Prof. Ratko Matijević sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, također recenzent knjige, naglašava da je ovo prva knjiga na hrvatskom jeziku koja se bavi ovom problematikom, što doprinosi standardizaciji medicine temeljene na dokazima, što je bitno za promjenu medicinske prakse posljednjih 20 godina.

Prof. Robert Likić s Katedre za internu medicinu zagrebačkog Medicinskog fakulteta opisuje knjigu kao vrlo pitak tekst koji daje sustavan pregled na pojmove poput metodologije ili provođenja znanstvenih istraživanja te je vidi kao priručnik za studente biomedicinskih znanosti i vrijednu pomoć svakome tko prati klinička istraživanja.

Knjiga Medicina temeljena na dokazima predstavlja vrijedan doprinos medicinskoj edukaciji na hrvatskom jeziku te će vjerojatno naći svoje mjesto na medicinskim fakultetima kao važan izvor informacija o medicini temeljenoj na dokazima.