1. Adriatik simpozij o debljini – U Opatiju dolaze ugledni stručnjaci

Jadranski simpozij o debljini - U Opatiju dolaze ugledni stručnjaci (1)

U kongresnom centru Gervais u Opatiji, od 22. do 24. travnja održat će se 1. Adriatik simpozij o debljini – Od dijagnoze do liječenja.

Debljina je naime postala vjerojatno u ovom času najrasprostranjeniji zdravstveni problem u našoj zemlji i stoga o njoj moramo puno više i puno otvorenije govoriti. To je uostalom i moto Svjetskog dana debljine 2023. koji glasi „Let’s talk about obesity“.

Jadranski simpozij o debljini bavi se važnim temama

Nakon programski zanimljivog i odazivom respektabilnog kongresa Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a, održanog prošle godine u Opatiji te predstavljanja novih Smjernica za liječenje odraslih osoba s debljinom na tom skupu, pokrenuto je mnogo novih aktivnosti u smislu postavljanja problema debljine u središte javnog zanimanja. Ovih dana očekujemo da Hrvatski Sabor prihvati Saborsku rezoluciju o debljini kao i akcijski plan Ministarstva zdravstva 2023.- 2027. za prevenciju smanjenje prekomjerne tjelesne težine.

Na tragu vrlo uspješnog prošlogodišnjeg Kongresa, ove godine idemo naprijed dovođenjem EASO tečaja i organiziranjem 1st Adriatic Symposium on Obesity. Na skupu će se okupiti najugledniji europski stručnjaci iz područja debljine predvođeni predsjednikom i tajnikom Europske asocijacija za debljinu.

Govorit će se o nutricijskim intervencijama, farmakoterapiji, endoskopskim i kirurškim metodama, debljini od djetinjstva do starije dobi, ulozi liječnika obiteljske medicine, multidisciplinarnom liječenju, a bit će održano i pet okruglih stolova na kojim će eksperti suočiti svoje stavove.

Kvalitetnije liječenje i manje onih s prekomjernom težinom

Želimo da ovo regionalno okupljanje preraste u najznačajniji skup koji se bavi problemima debljine u ovom dijelu Europe, a da krajnja korist bude kvalitetnije liječenje i manji broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom.

Uz sve spomenuto osigurali smo i zanimljiv program s puno socijalne interakcije i tjelesne aktivnosti zbog čega se veselimo Vašem sudjelovanju na skupu.

Prof.dr. Davor Štimac
Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a

Pogledajte na poveznici program simpozija.