Hrvatskom vlada epidemija debljine

Hrvatskom vlada epidemija debljine, tako je Nova TV najavila svoj prilog o ovom sve većem javno-zdravstvenom problemu.
Hrvatskom vlada epidemija debljine (1)

Hrvatskom vlada epidemija debljine, tako je Nova TV najavila svoj prilog “Alarm za debljinu” u kojem se bavi ovim, sve većem javno-zdravstvenim problemom.

Komercijalna televizija problemom pretilosti bavila se u danima održavanja 1. Adriatik simpozija o debljini i tečaja Europske asocijacije za debljinu (EASO) “Od dijagnoze do liječenja”. Simpozij je trajao dva dana, a održan je u organizaciji Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a i Europske asocijacije za debljinu.

“Svako treće dijete i svaka druga odrasla osoba ima problema s prekomjernom težinom. Debljina je dijagnoza i skraćuje životni vijek. Alarm zbog debljine u Hrvatskoj je upaljen. U opasnosti su svi”, upozorava se u prilogu Nove TV.

“Dvije trećine naše odrasle populacije je prekomjerno teško ili debelo, a čak svako treće dijete”, kazao je u prilogu Nove TV predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. Davor Štimac.

Malo se krećemo, loše se hranimo

Problem leži u tome da se malo krećemo i loše se hranimo. No, sve je više onih među nama koji shvaćaju da debljina ugrožava zdravlje i slobodno vrijeme provode aktivno. U prilogu se prikazuju građani koji se u Opatiji organizirano bave nordijskim hodanjem, neki od njih i dva-tri puta tjedno.

Ne trgne li se međutim cijela populacija, poražavajući podaci o debljini bit će još gori.

“Prognoze za 2030. godine govore da onih koji imaju problema s prekomjernom težinom biti 10, možda i 20 posto više nego što ih je danas”, upozorava u prilogu prof. dr. Davor Štimac.

Hrvatskom vlada epidemija debljine - Davor Štimac (1)
prof. dr. Davor Štimac

U prilogu se upozorava da sve kreće od najranije dobi. U škole su uvedeni besplatni obroci, ali je još uvijek previše pekarskih proizvoda. U prilogu se ističu dobre prehrambene prakse Osnovne škole Omišalj, gdje djeca na švedskom stolu sve češće biraju zdrave namirnice.

“Djeca su u prvo vrijeme birala nezdrave proizvode, kao što uostalom biramo svi mi. No, vidi se da sve više promišljaju što će jesti”, kaže ravnateljica škole Ivana Žuvić.

Važno je ne preskakati doručak

Nutricionistica Neda Čubela kaže da je posebno važno ne preskakati doručak.

“Praksa nam pokazuje da pretile osobe najčešće preskaču doručak. Osim toga, pauza između obroka ne bi smjela biti veća od četiri-pet sati”, kaže Čubela.

U prilogu se također upozorava da je debljine dijagnoza koja se najčešće ne navodi u nalazima liječnica. Manje od jedan posto pacijenata ima debljinu evidentiranu u liječničkim nalazima. Debljina je lako uočljiva, a upozoravanje na nju može spasiti život.

“Moramo početi kontrolirati pretilost. Ako ne budemo kontrolirali pretilost, prijeti nam tsunami dijabetesa tipa 2, karcinoma i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti u idućoj generaciji, kao i pad životnog vijeka u Hrvatskoj”, upozorava predsjednik EASO-a prof. dr. Jason Halford u prilogu Nove TV Hrvatskom vlada epidemija debljine.