Hrvatsko društvo za debljinu
Search

Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Na Hrvatski dan osviještenosti o debljini, Društvo za debljinu dodatno je radilo na edukaciji javnosti o ovom javnozdravstvenom problemu.
Hrvatski dan osviještenosti o debljini - Društvo za debljinu

Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i medicinskih izazova 21. stoljeća, što potvrđuju i recentne procjene Svjetske zdravstvene organizacije. Vodeći se potonjima, u svijetu trenutno ima oko dvije milijarde ljudi (39% svjetske populacije) s prekomjernom tjelesnom masom (ITM≥25 kg/m2), odnosno oko 650 milijuna debelih osoba (13% svjetske populacije).

Za usporedbu, u Republici Hrvatskoj živi oko 73% muškaraca i 59% žena s prekomjernom tjelesnom masom, a procjenjuje se da smo nacija s 23% debelih.

Komplikacije debljine su brojne i česte, a razvijaju se neprimjetno, podmuklo i postepeno tijekom godina.

Debljina ima ozbiljne posljedice na naše zdravlje

Stoga, kako bismo što bolje uprizorili i naglasili ozbiljne posljedice koje debljina ima po čovjekovo zdravlje, valja istaknuti nekoliko poznatih zabrinjavajućih činjenica:

1. u osobe s tjelesnom masom za 60% većom od normalne/optimalne udvostručava se pobolijevanje (morbiditet) za sve bolesti, smrtnost je također dva puta veća, a značajno opadaju i stupanj funkcionalne sposobnosti te sve komponente kvalitete života pojedinca;

2. opasnost po zdravlje povezana s debljinom gotovo je istovjetna onoj zbog pušenja;

3. prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su čimbenik za pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti (srčanožilne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća, neki zloćudni tumori, mentalni/psihički poremećaji), od kojih danas umire više od 80% stanovništva Hrvatske.

S obzirom na navedeno, podizanje svjesnosti o debljini kao bolesti te njenim negativnim posljedicama po zdravlje i kvalitetu života od neizmjerne je važnosti.

Debljina je kronična bolest koja ne prolazi spontano sama, već su za njeno liječenje potrebne dugoročne promjene životnog stila, prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja koje potom rezultiraju postepenim smanjenjem tjelesne mase.

16. ožujka Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Međutim, valja naglasiti da kao i obično i ovdje vrijedi zlatno pravilo – bolje spriječiti nego liječiti!

Upravo iz potonjeg razloga, a povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, koji se obilježava 16. ožujka, Hrvatsko je društvo za debljinu HLZ-a dodatno radilo na edukaciji javnosti o ovom značajnom javnozdravstvenom problemu.

Hrvatski dan osviještenosti o debljini - Društvo za debljinu 2
Hrvatski dan osviještenosti o debljini je 16. ožujka

Prof. Davor Štimac je dana 15.03.2023. godine sudjelovao na 7. konferenciji o debljini (Dvije čarobne riječi – zabluda i istina o debljini) koja je bila posvećena znanjem i rasporedom mladim ljudima, koji znaju i žele mijenjati paradigme društva i pomoći sebi i svojim vršnjacima s ovim problemom.

Hrvatska uz Maltu najdeblja populacija u Europi

Nadalje, upravo su predsjednik, dopredsjednica te tajnik Društva na Hrvatski dan osviještenosti o debljini, u riječkoj se Gradskoj vijećnici održali edukativna predavanja za građane na temu problematike debljine. Predsjednik društva, prof. Štimac, upoznao je građane s epidemiološkim podacima i pokazateljima te upozorio kako je Hrvatska uz Maltu najdeblja populacija u Europi.

Tajnik društva, dr. Andrej Belančić, izeducirao je građane o načelima pravilne i uravnotežene prehrane kroz njegovo predavanja naslova „Važnost prehrane u prevenciji i liječenju debljine“. Dopredsjednica društva, izv. prof. Sanja Klobučar, pružila je u njezinom predavanju „Zašto i kako liječiti debljinu“ rezime Hrvatskih smjernica za liječenje odraslih osoba s debljinom Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a.

Nadamo se kako će ova serija edukativnih predavanja i sadržaja stati u koštac s brojkama u Hrvatskoj te kako će se prevalencija debljine kroz naredne godine konačno krenuti smanjivati!

Još vijesti:

Debljina nije povezana sa starošću

Prof. Štimac gostovao je u emisji Treća dob HRT-a, gdje je upozorio da debljina nije povezana sa starošću. Među starijom populacijom nema debelih; teško je doživjeti duboku starost s viškom kila.