Debljina uzročnik neplodnosti koja sve više pogađa muškarce

Da je debljina uzročnik neplodnosti istaknuto je na Rodinoj konferenciji Zajedno za plodnost. Pretilost naime utječe na hormonalnu ravnotežu.
Debljina uzročnik neplodnosti koja sve više pogađa muškarce - Društvo za debljinu

Neplodnost je sve češći problem koji pogađa podjednako muškarce i žene. Međutim, u zadnjih nekoliko godina svjedočimo porastu muške neplodnosti. Stručnjaci upozoravaju na to da je sve češće upravo debljina uzročnik neplodnosti. Na našim web stranicama često upozoravamo da Hrvatskom vlada epidemija debljine.

Trend porasta neplodnosti istaknut je na Rodinoj konferenciji Zajedno za plodnost, gdje su stručnjaci naglasili važnost osviještenosti i dostupnosti liječenja neplodnosti.

Omjer neplodnosti među spolovima

Prema Bojani Šantić iz udruge “Roda”, neplodnost jednako pogađa muškarce i žene, ali debljina postaje sve veći faktor rizika. Hrvatska je među zemljama Europske unije s najvišim brojem osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih.

Pretilost ne samo da utječe na cjelokupno zdravlje, nego značajno smanjuje plodnost. Osim debljine, okolišni faktori poput endokrinih disruptora iz raznih kemikalija i kozmetike također doprinose neplodnosti.

Informiranost i stigmatizacija

Jedan od glavnih razloga zašto mnogi parovi ne traže liječenje je slaba informiranost o mogućnostima liječenja i pravima pacijenata, kao i društvena stigma povezana s neplodnošću.

Mnogi parovi odgađaju prijavu za liječenje čak i do četiri godine, što može smanjiti šanse za uspjeh. Važno je osvijestiti javnost o mogućnostima i uspjesima medicinski potpomognute oplodnje (MPO), koja je u Hrvatskoj do sada rezultirala rođenjem oko 40.000 djece.

Pretilost i plodnost

Stručnjaci ističu da pretilost značajno utječe na hormonalnu ravnotežu, što može dovesti do problema s ovulacijom kod žena i smanjene kvalitete sperme kod muškaraca.

Nina Gelo, voditeljica odjela za kliničku embriologiju KBC-a Zagreb, preporučuje mladim muškarcima da već s 18 godina naprave spermiogram kako bi rano otkrili potencijalne probleme.

Centri za liječenje neplodnosti

U Hrvatskoj postoji 17 centara za liječenje neplodnosti, a uspješnost MPO-a varira ovisno o dijelu zemlje. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb naglasila je važnost ranog prijavljivanja na liječenje.

Također, ističe se važnost psihološke podrške tijekom postupka IVF-a, jer mnogi parovi odustaju nakon prvog neuspjelog pokušaja. Sve veći broj centara za MPO sada ima stručne timove psihologa kako bi pružili potrebnu podršku pacijentima.

Zakonski okviri i izazovi

Unatoč napretku u MPO-u, zakonodavni okvir u Hrvatskoj ima određena ograničenja. Na primjer, Zakon o donaciji spolnih stanica se ne provodi u praksi, što prisiljava pacijente da odlaze u inozemstvo.

Također, žene bez partnera i osobe u istospolnim zajednicama nemaju pristup MPO-u, što smanjuje broj potencijalnih trudnoća i rođenih djece.

Debljina uzročnik neplodnosti: Zaključak

Debljina je postala značajan faktor rizika za neplodnost kod oba spola. Informiranost, dostupnost liječenja i podrška, kako medicinska tako i psihološka, ključni su za povećanje uspješnosti liječenja neplodnosti.

Važno je nastaviti raditi na osvješćivanju javnosti o ovom problemu i poboljšati zakonodavni okvir kako bi svi parovi imali jednake šanse za ostvarenje roditeljstva.