Hrvatsko društvo za debljinu
Search

Debljina – Klinički pristup, knjiga prof. dr. Davora Štimca

Knjiga Debljina - Klinički pristup prof. dr. Davora Štimca i grupe autora progovara o debljini na širok i sveobuhvatan način.
Debljina - Klinički pristup prof. dr. Davor Štimac

Debljina – Klinički pristup naziv je knjige prof. dr. Davora Štimca, predsjednika Hrvatskog društva za debljinu. Knjiga je objavljena 2017. godine nakladnika Medicinska naklada, a progovara o debljini na širok i sveobuhvatan način.

Knjiga na 460 stranica i sedam poglavlja donosi radove 54 autora. Svoje priloge dali su stručnjaci s raznih područja. Svoj stručni pogled na debljinu dao je i niz liječnika različitih specijalnosti.

Nizu autora u ovoj se stručnoj knjizi pridružio i poznati karikaturist Ivan Mišković koji je ilustrirao knjigu.

Put dugovječnosti i zdravlja

Knjiga se u prvim poglavljima dotiče epidemiologije i strategije prevencije debljine. Poglavlja koja slijede donose informacije o patofiziologiji, metabolizmu, genetičkoj i endokrinološkoj podlozi pretilosti.
Središnji dio knjige odnosi se na klinički pristup koji povezuje debljinu s gotovo svim organskim sustavima i ističe multidiscipliniran pristup tom problemu.

Debljina – Klinički pristup bavi se također debljinom u različitim fazama života, od trudnoće, dakle početka života, pa do debljine u starijoj dobi.

Posebno je izdvojena dijagnostika, odnosno dijagnostički postupci koji se provode u dijagnosticiranju debljine. Završni dio knjige ispunjen je poglavljima koja se odnose na terapiju bolesnika, počevši od prehrane i tjelovježbe, a završavajući barijatrijskom kirurgijom i novim pristupima liječenju debljine.

“Svi mi koji smo pisali ovu knjigu nadamo se da postoji bolji put, onaj dugovječnosti i zdravlja, kojeg slijede mnogi koji žive drugačijim životom i promišljaju o vrijednostima koje će im omogućiti da žive dulje, bolje i sadržajnije, sa strašću, energijom, ljubavlju i optimizmom”, pojašnjava autor prof. dr. Davor Štimac.

Debljina - Klinički pristup
Debljina – klinički pristup

Knjiga Debljina – klinički pristup predstavljena u Rijeci

Knjiga je predstavljena i u okviru dana Medicinskog fakulteta u Rijeci.

“U Hrvatskoj je postotak preuhranjenih, dakle onih osoba čiji je indeks tjelesne mase veći od 25, trenutno oko 60 posto. Pritom je debljina prvi preventabilni uzročnik smrti koji je s tog mjesta istisnuo pušenje, a globalni je cilj zaustaviti povećanje broja debelih ljudi u svijetu”, rekao je prof. dr. Štimac koji je kao posebno zabrinjavajuću činjenicu naveo kako raste broj pretile djece i adolescenata.

“Fenomen zemljopisno bliske nam Italije gdje je broj pretilih odraslih među najnižima u Europi uz istodobno najveći broj pretile djece zastrašujuće nagoviješta što će nam se dogoditi sljedećih godina. Naime, dok je broj pretile djece najveći u mediteranskim zemljama najveći se porast pretile djece bilježi u istočnoeuropskim zemljama”, dodao je prof. dr. Štimac.

Recenzenti knjige akademik Daniel Rukavina, prof. dr. maja Radman i prof. dr. Jasna Lipozenčić jednoglasno su konstatirali da je riječ o stručnoj knjizi koja se pritom čita u dahu. Akademik Rukavina pohvalio je koncept same knjige koja pritom predviđa trendove ove epidemije i nudi razne koncepte za njihovo rješavanje. Trenutno se razvijaju brojne terapijske metode liječenja debljine, a jedna od njih je i kapsula koja u sebi sadrži kirurške alate u obliku enzima.

Još vijesti:

Debljina nije povezana sa starošću

Prof. Štimac gostovao je u emisji Treća dob HRT-a, gdje je upozorio da debljina nije povezana sa starošću. Među starijom populacijom nema debelih; teško je doživjeti duboku starost s viškom kila.