Hrvatsko društvo za debljinu
Search

Debljina jedna od najvažnijih zdravstvenih i društvenih tema

Svi liječnici i zdravstveni djelatnici moraju prepoznati i dijagnosticiraju debljinu kao bolest, te pomoći osobama s preuhranjenošću i debljinom odgovarajućim terapijskim pristupom - naglasio je prof. dr. sc. Davor Štimac, gastroenterolog i predsjednik Hrvatskog društva za debljinu tijekom sedme konferencije Hrvatski dan debljine.
Debljina jedna od najvažnijih zdravstvenih i društvenih tema (1)

Vrlo je važno da svi liječnici i zdravstveni djelatnici prepoznaju i dijagnosticiraju debljinu kao bolest te pomognu osobama s preuhranjenošću i debljinom odgovarajućim terapijskim pristupom, koji podrazumijeva unaprijed definirane ciljeve i individualnu terapiju. Sukladno novim smjernicama debljina se danas liječi prilagodbom prehrambenih navika, tjelesnom aktivnošću, kognitivno bihevioralnim tretmanom, lijekovima, endoskopskim i kirurškim metodama – naglasio je prof. dr. sc. Davor Štimac, gastroenterolog i predsjednik Hrvatskog društva za debljinu tijekom sedme konferencije Hrvatski dan debljine.

Prevencija – prvi korak u kojem educiramo djecu

Konferencija je održana u organizaciji Udruge za prekomjernu težinu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posvećena je mladim ljudima i onima koji žele i znaju kako promijeniti paradigmu i utjecati na promjene ponašanja kod svih generacija, ali prvenstveno kod mladih ljudi koji tek formiraju svoje navike.

Naime, u Hrvatskoj 35% djece u dobi od 8 do 8,9 godina ima problema s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom te ako 65% odraslih Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu sasvim je jasno kako je „debljina“ jedna od najvažnijih zdravstvenih i društvenih tema u našoj zemlji.

U rješavanju suzbijanja epidemije debljine važno je obuhvatiti sve faze procesa i sve subjekte. Prevencija je prvi korak u kojem educiramo djecu, roditelje i mlade ljude o zdravom načinu života, važnosti fizičke aktivnosti i balansirane prehrane, ali i edukacije drugih vlastitim primjerom. Vrlo je teško kod mladih biti autoritet, ako profesori i roditelji kao životni uzor ne žive ono što govore. Istovremeno, uz prevenciju potrebno je mijenjati životne navike 65% odraslog stanovništva i liječiti one kojima je potrebna liječnička pomoć.

Debljina jedna od najvažnijih zdravstvenih i društvenih tema 2
u Hrvatskoj 35% djece u dobi od 8 do 8,9 godina ima problema s debljinom

Debljina je bolest pandemijskih razmjera

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, ujedno i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović istaknula je kako je od iznimne važnosti raditi na podizanju svijesti građana o ocom problemu, da je debljina kao bolest pandemijskih razmjera.

„Posebice među mladim ljudima, koji mnogo vremena provode na društvenim mrežama gdje su često izloženi pogrešnim vrijednostima na koje se gleda i kroz prizmu debljine, potrebno je stalno ponavljati kako ona nije samo estetski već, prije svega, zdravstveni, ali i obrazovni i socijalni, odnosno širi društveni problem. Posebno je to naglašeno uzmemo li u obzir podatke kako je svako treće dijete u Hrvatskoj pretilo, a još češće ako su im roditelji slabijeg obrazovnog ili socio-ekonomskog statusa“, naglasila je pročelnica Vidović, te spomenula niz javnozdravstvenih nadstandarda koje Grad Zagreb provodi s ciljem educiranja građana o važnosti zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i redovitih kontrola.

Važno je znati da se odnos prema hrani uči već od malih nogu u krugu obitelji kada su roditelji važan faktor prepoznavanja uhranjenosti vlastite djece, o čemu je govorila izv. prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, epidemiologinja HZJZ-a.

„Roditelji mogu djelovati kao važni pokretači promjene i podrške za zdrav rast i razvoj u djetinjstvu. Istraživanja pokazuju da roditelji ne mogu uvijek točno percipirati status uhranjenosti svojeg djeteta. Svrha je našeg istraživanja prikazati roditeljsku percepciju statusa uhranjenosti njihova djeteta i identificirati prediktore potencijalno pogrešnih roditeljskih percepcija“, kazala je Musić Milanović.

Izvor teksta i fotografija: stampar.hr

Još vijesti:

Debljina nije povezana sa starošću

Prof. Štimac gostovao je u emisji Treća dob HRT-a, gdje je upozorio da debljina nije povezana sa starošću. Među starijom populacijom nema debelih; teško je doživjeti duboku starost s viškom kila.