CroCOSI istraživanje – Više od 36 posto osmogodišnjaka je debelo

CroCOSI istraživanje pokazuje da većina djece ne jede dovoljno voća i povrća, a veći udio prekomjerno se izlaže ekranima u slobodno vrijeme.
CroCOSI istraživanje - Više od 36 posto osmogodišnjaka je debelo - Društvo za debljinu

Djeca su temelj naše budućnosti, no brojke pokazuju zabrinjavajući trend. Prema nedavnom istraživanju CroCOSI, više od 36 posto osmogodišnjaka u Hrvatskoj pati od prekomjerne tjelesne mase ili debljine. Ovaj problem posebno je izražen, pokazuje CroCOSI istraživanje, u Panonskoj regiji, s većim udjelom među dječacima nego djevojčicama. Iako su istraživanja kao što je CroCOSI nužna za praćenje situacije, rezultati su alarmantni – porast debljine u djece ne jenjava.

Problem se kontinuirano pogoršava

Epidemiologinja Sanja Musić Milanović, voditeljica istraživanja, ističe da se problem kontinuirano pogoršava, s brojkama koje svjedoče o rastućem javnozdravstvenom izazovu. Svakodnevno suočavanje s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom u djetinjstvu povećava rizik od istih problema u odrasloj dobi, čime se povećava i teret za zdravstveni sustav. Izazov je dodatno otežan činjenicom da roditelji i liječnici često ne prepoznaju problem u djece u mjeri u kojoj je prisutan.

Kada pogledamo regije, situacija se razlikuje. Grad Zagreb bilježi manji udio djece s prekomjernom tjelesnom masom u usporedbi s Panonskom regijom, gdje gotovo svako peto dijete ima debljinu. Socioekonomski status također ima utjecaj, s većom učestalošću problema među obiteljima nižeg statusa.

CroCOSI istraživanje – Djeca slabo jedu voće i povrće

CroCOSI istraživanje ne samo da daje uvid u prevalenciju debljine među djecom, već pruža i informacije o njihovim životnim stilovima. Nažalost, rezultati pokazuju da većina osmogodišnjaka ne konzumira dovoljno voća i povrća, dok se veći udio djece prekomjerno izlaže ekranima u slobodno vrijeme, s porastom takvog ponašanja tijekom pandemije.

No, postoje nade. Voditeljica istraživanja, Musić Milanović, naglašava da je prevencija ključna. Važno je uložiti napore u promicanje zdravog životnog stila od najranije dobi. Borba protiv debljine zahtijeva sustavne i sveobuhvatne intervencije na svim razinama društva.

Uzimajući u obzir izazove koje donosi prekomjerna tjelesna masa i debljina u djece, zajedničkim naporima možemo stvoriti zdravije okruženje za buduće generacije.