Hrvatsko društvo za debljinu logo
Search

Borba protiv debljine počinje od prevencije

Prof. dr. Davor Štimac na okruglom stolu "Debljina – razumijevanje, prevencija, akcija" ističe da je borba protiv debljine dugoročan proces.

U Hrvatskoj se suočavamo s ozbiljnim zdravstvenim izazovom koji sve više uzima maha – epidemijom debljine. Posljednji podaci pokazuju da gotovo trećina populacije, odnosno 1,2 milijuna ljudi, ima prekomjernu težinu i borba protiv debljine mora biti jedan od društvenih prioriteta.

Štoviše, kad znamo da je svako treće dijete u dobi između osam i devet godina pogođeno ovim zdravstvenim problemom. CroCOSI istraživanje naime kaže da je više od 36 posto osmogodišnjaka u Hrvatskoj debelo.

Rastući trend debljine izravno je povezan s nizom kroničnih nezaraznih bolesti današnjice, što predstavlja ne samo teret za pojedince, već i za zdravstvene sustave.

Debljina ujedno predstavlja veliki trošak za zdravstvene budžete, a procjenjuje se da će Hrvatska, ako nastavi s ovim porastom, za tridesetak godina na liječenje debljine i njezinih posljedica trošiti gotovo 3,5 puta više nego danas, kada na liječenje problema debljine otpada 2,7 posto našeg BDP-a.

Debljina – razumijevanje, prevencija, akcija

Ovi zabrinjavajući podaci bili su povod za održavanje okruglog stola “Debljina – razumijevanje, prevencija, akcija” koji je organiziran u suradnji Novog lista i Specijalne bolnice Medico, kao prvog u sklopu projekta Novog lista Živi zdravo.

Okrugli stol, kojeg je vodila novinarka Novog lista Barbara Čalušić, bio je posvećen upravo ovom zdravstvenom problemu koji posebice u našoj zemlji pogađa sve veći broj ljudi, a okupio je stručnjake od kojih se svatko iz svojeg stručnog aspekta bavi problemom debljine.

To su predsjednik Hrvatskog društva za debljinu, ravnatelj Specijalne bolnice Medico, gastroenterolog prof. dr. Davor Štimac, nutricionistica dr. sc. Martina Linarić, psihologinja Ana-Marija Lušičić, kardiolog i ravnatelj Thalassotherapije Opatija prof. dr. Viktor Peršić i dopredsjednica Hrvatskog društva za debljinu, specijalistica endokrinologije i dijabetologije prof. dr. Sanja Klobučar.

Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu i ravnatelj Specijalne bolnice Medico prof. dr. Davor Štimac istaknuo je alarmantnu situaciju u cijelom svijetu kada je riječ o debljini. Posebno je međutim izdvojio Hrvatsku, gdje čak 65 posto stanovništva ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Borba protiv debljine počinje od prevencije - Društvo za debljinu 2 (1)
Sudionici okruglog stola “Debljina – razumijevanje, prevencija, akcija”

Promocija zdravih životnih stilova

Istaknuo je kako je Svjetska zdravstvena organizacija postavila ciljeve za smanjenje porasta debljine do 2030. godine. Naglasio je da će rješavanje ovog problema zahtijevati integrirani pristup u kojem sudjeluje cijeli niz stručnjaka iz različitih područja.

Prof. dr. Sanja Klobučar pojasnila je da je debljina heterogena bolest na koju utječu brojni čimbenici, pa tako i spori rast štitnjače. Međutim, ipak su hormonalni poremećaji češće posljedica debljine, a ne uzrok, pa u takvim slučajevima liječimo debljinu.

Jedan od ključnih koraka u borbi protiv debljine je prevencija. Hrvatski Sabor je usvojio rezoluciju o debljini, a nedavno je donesen i Akcijski plan za prevenciju debljine, čiji je cilj zaustaviti rast prekomjerne težine kod djece i odraslih. No, kako ističe prof. dr. Štimac, ovo je dugoročni proces koji zahtijeva promjenu prehrambenih navika, promociju zdravih životnih stilova te aktivno uključivanje obitelji, obrazovnog sustava i javnosti u cjelini.

Borba protiv debljine zahtijeva holistički pristup

Jedan od ključnih naglasaka dr. Štimca bio je da se problem debljine ne može rješavati samo uskim krugom specijalista, već zahtijeva suradnju stručnjaka iz različitih područja medicine i šire.

Stoga je važno podići svijest javnosti o važnosti prevencije i promocije zdravih životnih stilova te osigurati pristup informacijama i resursima potrebnim za promjenu.

Upravo zbog toga je projekt Živi zdravo pokrenuo Novi list, s ciljem pružanja kvalitetnih zdravstvenih informacija i educiranja javnosti o prevenciji bolesti, mentalnom zdravlju, pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Kroz različite medijske formate, ovaj projekt teži poticanju angažmana javnosti i stvaranju zdravijeg okruženja za sve građane.

U borbi protiv debljine ključno je shvatiti da je to složen problem koji zahtijeva holistički pristup. Integrirani napor svih dionika društva može dovesti do stvarnih promjena i poboljšanja zdravlja stanovništva.

Još vijesti: