Hrvatsko društvo za debljinu logo
Search

Borba protiv debljine: Izazovi i rješenja za zdraviju Hrvatsku

Svako treće dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu. Borba protiv debljine postaje sve važnija - naglašeno je na 2. Jadranskom simpoziju o debljini.
Borba protiv debljine Izazovi i rješenja za zdraviju Hrvatsku 001 - Hrvatsko društvo za debljinu

U Hrvatskoj se suočavamo sa zabrinjavajućom statistikom – prekomjerna težina postaje sve veći problem među djecom i odraslima. Prije 15-ak godina, svako peto dijete imalo je prekomjernu težinu. No, danas, brojke su alarmantne – svako treće dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu. Ovaj trend zabrinjava, posebno s obzirom na zdravstvene posljedice koje debljina nosi sa sobom. Borba protiv debljine postaje sve važnija.

U ožujku je Hrvatska donijela Akcijski plan protiv debljine, prepoznajući ozbiljnost ovog problema. Gotovo trećina stanovništva, ili 1,2 milijuna ljudi, suočava se s prekomjernom težinom, što zahtijeva hitno djelovanje na različitim razinama.

Borba protiv debljine Izazovi i rješenja za zdraviju Hrvatsku 010 - Hrvatsko društvo za debljinu
2. Jadranski simpozij o pretilosti u Opatiji

Borba protiv debljine i važnost prevencije

Drugi Jadranski simpozij o pretilosti, koji je od 25. do 27. travnja održan u Opatiji, naglasio je važnost borbe protiv debljine.

Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. Davor Štimac istaknuo je da je debljina povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući metaboličke, mehaničke i mentalne bolesti, te čak i s malignim bolestima.

“Kroz meta-analize dokazano je da gotovo svi karcinomi imaju već rizik pojavnosti kod osoba s pretjeranom težinom. Tek dva karcinoma, karcinom pluća i karcinom želuca nemaju veze s debljinom”, rekao je Štimac.

Kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rizik od raznih karcinoma samo su neki od problema povezanih s prekomjernom težinom. No, postoji nada. Novi pristupi liječenju debljine, uključujući farmakološke metode, pokazuju obećavajuće rezultate.

Borba protiv debljine Izazovi i rješenja za zdraviju Hrvatsku 003 - Hrvatsko društvo za debljinu
prof. dr. Davor Štimac istaknuo je da je debljina povezana s nizom zdravstvenih problema

Najveća revolucija su lijekovi

“Kirurške metode definitivno su najučinkovitije, a ono gdje se posljednjih nekoliko godina dogodila najveća revolucija su lijekovi. U Hrvatskoj je zasad registriran jedan lijek za liječenje debljine. Njegovim se uzimanjem postiže se gubitak tjelesne mase od pet posto u više od 60 posto slučajeva, više od deset posto kod 33 posto pacijenata te više od petnaest posto kod nekih pet posto koji uzimaju taj lijek, rekao je Štimac.

Naglašava da se javljaju nove grupe lijekove kod kojih je gubitaka težine još uspješniji, a revoluciju u farmakoterapiji čine novi lijekovi čiji se rezultati približavaju uspješnosti kirurških metoda.

“No, ne možemo samo medicinski rješavati problem debljine, on je puno širi. Zato smo kao Hrvatsko društvo za debljinu utjecali na donošenje rezolucije o debljini, a tu je i akcijski plan za debljinu”, dodao je Štimac.

Unatoč napretku u medicinskim tretmanima, prevencija ostaje ključna. Mediteranska prehrana je dokazano učinkovit način za prevenciju prekomjerne težine.

No, mnogi se još uvijek ne pridržavaju tog zdravog načina života.

Borba protiv debljine Izazovi i rješenja za zdraviju Hrvatsku 002 - Hrvatsko društvo za debljinu
Unatoč napretku u medicinskim tretmanima, prevencija ostaje ključna

Za rješavanje problema potrebna je suradnja društva

Osim medicinskih intervencija, sustavna promjena je nužna. Akcijski planovi i multisektorski pristupi ključni su u borbi protiv debljine.

Prof. dr. Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglašava važnost dugoročnog i predanog pristupa ovom problemu.

Statistike pokazuju da će, ako ne poduzmemo hitne mjere, problem debljine nastaviti rasti u Hrvatskoj. Za rješavanje ovog problema potrebna je suradnja cijelog društva, od pojedinaca do vlade i zdravstvenih ustanova.

Borba protiv debljine nije samo medicinski izazov, već i socijalni i ekonomski. Svi smo odgovorni za stvaranje zdravijeg okruženja i promociju zdravih životnih stilova. Ulaganje u prevenciju sada može spriječiti veće troškove i ozbiljne zdravstvene posljedice u budućnosti. Zajedno, možemo stvoriti zdraviju Hrvatsku za buduće generacije.

U sklopu simpozija održan je okrugli stol Pacijenti o debljini koji je pružio intiman uvid u živote sedmoro pojedinaca koji se suočavaju s dijagnozom debljine.

Još vijesti: