Hrvatsko društvo za debljinu
Search

2. Jadranski simpozij o pretilosti u Opatiji

U opatijskom Centru Gervais od 25. - 27. travnja 2024. održat će se 2. Jadranski simpozij o pretilosti.
2. Jadranski simpozij o pretilosti u Opatiji - Hrvatsko društvo za debljinu

U opatijskom Centru Gervais od 25. – 27. travnja 2024. održat će se 2. Jadranski simpozij o pretilosti. Ugledni stručni predavači će na okruglim stolovima i tematski okupljanjima govoriti o brojnim aspektima debljine u Hrvatskoj i Europi.

Detaljan program pogledajte na ovoj poveznici.

U nastavku vam donosimo pozdravni govor domaćina, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a, prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.

Poštovani i dragi,

zasigurno kao uključeni dionici u rješavanje epidemije debljine znate da unatoč ogromnim naporima koje ulažemo posljednjih godina kako bismo smanjili broj prekomjerno teških i debelih osoba, u  Hrvatskoj je i dalje 2/3 odraslog stanovništva i više od trećine djece u dobi od devet godina prekomjerno teško ili debelo.

Kao Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora i član  EASO (European Association for the Study of Obesity) i WOF (World Obesity Federation) smatramo da na tragu prošle godine u travnju organiziranog EASO Teaching Course i 1st Adriatic Symposium on Obesity na kojem su sudjelovali  čelni ljudi Europskog društva za debljinu te najbolji stručnjaci iz zemalja okruženja imamo obavezu ove godine organizirati 2. Jadranski simpozij o pretilosti (2nd Adriatic Symposum on Obesity).

Prošlogodišnji skup bio je izuzetno dobro prihvaćen od liječnika iz zemlje i inozemstva, a pobudio je i značajan interes medija koji su ga popratili brojnim TV prilozima i tekstovima u tiskovinama pa ne sumnjamo da će isto dogoditi i ove godine.

Godinu dana kasnije predstavit ćemo novopokrenute inicijative i čuli medicinske i znanstvene novosti koje potiču promicanje prevencije i liječenja debljine kao bolesti. Zbog važnosti događaja i poruka koje šaljemo vjerujemo da će na skupu koji će se, kao i lani, održati u kongresnoj dvorani Gervais u Opatiji  pojaviti mnogo zainteresiranih za ovo , danas jedno od najpropulzivnijih područja u medicini.

Uz radost da se ponovno mi kolege iz regije nalazimo u predivnoj Opatiji veselim se dinamičnom programu s mnogo okruglih stolova i debata te predavanjima vrhunskih stručnjaka u području debljine.

Još vijesti:

Debljina nije povezana sa starošću

Prof. Štimac gostovao je u emisji Treća dob HRT-a, gdje je upozorio da debljina nije povezana sa starošću. Među starijom populacijom nema debelih; teško je doživjeti duboku starost s viškom kila.