1. Adriatik simpozij o debljini: Broj pretilih raste

1. Adriatik simpoziji o debljini i tečaju Europske asocijacije za debljinu (EASO) održava se pod nazivom “Od dijagnoze do liječenja”.
1. Adriatik simpoziji o debljini- Broj pretilih raste

Hrvatska je na vrhu Europe po broju prekomjerno teških i debelih osoba i 65 posto odraslog stanovništva se može ubrojati u tu kategoriju, gdje se nalazi i svako treće dijete starosti između 8 i 9 godina. Brojke rastu iz godine u godinu i ako se tako nastavi može se zaključiti da će generacije koje dolaze živjeti kraće – rekao je u Opatiji prof. dr. Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu na 1. Adriatik simpoziju o debljini i tečaju Europske asocijacije za debljinu (EASO) pod nazivom “Od dijagnoze do liječenja”.

1. Adriatik simpoziji o debljini- Broj pretilih raste
Hrvatska je na vrhu Europe po broju prekomjerno teških i debelih osoba – prof. dr. Davor Štimac

Da debljinu treba na vrijeme prepoznati i liječiti kao kroničnu bolest uzrokovanu prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva s povećanim rizikom od prerane pojave morbiditeta i smrtnosti, upozorili su na trodnevnom simpoziju koji se održava u opatijskom Centru Gervais i predsjednik EASO, University of Leeds, prof. dr. Jason Halford i dopredsjednica Hrvatskog društva za debljinu prof.dr. Sanja Klobučar.

Vrhunski stručnjaci na simpoziju

Kako se moglo čuti od vrhunskih stručnjaka koji su se okupili u Opatiji, čak polovina odraslog stanovništva u Europi i trećina stanovništva dječje dobi ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je debela, što povećava rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2 za 80 posto, a i mnogi su karcinomi povezani s pretilošću, baš kao i ishemične bolesti srca i arterijske hipertenzije.

1. Adriatik simpoziji o debljini- Broj pretilih raste
Vrhunski stručnjaci okupili su se u Opatiji

“Naša je ideja da puno snažnije progovorimo o ovom problemu u vrijeme kada Hrvatski sabor treba donijeti rezoluciju o debljini. Problem debljine nadilazi probleme s kojima se može baviti samo medicinska struka i to je problem s kojim se treba baviti šira društvena zajednica”, naveo je prof. dr. Štimac.

Prof. dr. Jason Halford koji je ujedno i psiholog, stručnjak je za kontrolu ishrane i to je područje kojim se bavi više od trideset godina.

Problem treba shvatiti vrlo ozbiljno

“U moje 32 godine karijere, pretilost je kao globalni problem stalno u porastu. Važno ga je uočiti u što ranijoj dobi i započeti liječenje. Također, uska je veza između depresije i pretilosti, a u Hrvatskoj će se ako se nastavi debljanje populacije, tek pojavljivati sve više osoba oboljelih od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti i različitih oblika karcinoma. Zato ovaj problem treba shvatiti vrlo ozbiljno. Svaka pretila osoba trebala bi imati adekvatno psihičko i fizičko liječenje”, naglasio je prof. dr. Halford po kojemu su s jedne strane prevencija, a s druge strane adekvatno liječenje put do rješavanja ovog problema.

Prema riječima prof. dr. Sanje Klobučar, ključno je promijeniti životne navike, što nije jednostavno, ali je moguće i tako bi se moglo spriječiti niz bolesti koje su dokazano povezane s debljinom, nezdravom ishranom i nedostatkom kretanja.

Izvor Novi list